Työvaatteet, jotka eivät näytä työvaatteilta
Tiesitkö, että on olemassa myös muun tyyppisiä työvaatteita kuin ns. sairaalapaita?
Työvaatteet
- Työasun on muodostuttava alaosasta ja lyhythihaisesta yläosasta tai yhdistetystä ylä- ja alaosasta. Työasu tulisi vaihtaa päivittäin ja se pitäisi voida pestä niin, ettei niihin jää epäpuhtauksia. Joissakin tilanteissa työasun kanssa tarvitaan myös muovinen esiliina tai muu suojavaate.
- Lyhyitä hihoja koskeva vaatimus perustuu siihen, että tekstiilimateriaaliin tarttuu epäpuhtauksia nopeasti ja pitkät hihat aiheuttavat näin ollen tartuntariskin hoidon yhteydessä. Työvaatteiden alla ei saa myöskään käyttää pitkähihaista vaatetta, jonka hihat on käärittynä ylös.
- Jotta työvaatteisiin ei jäisi epäpuhtauksia, niitä on voitava pestä vähintään 60 asteessa.
- Hoitopalvelun tarjoajan ja hoitoa suorittavan, toiminnasta vastuussa olevan henkilön on varmistettava, että vaatteita käsittelevä tai pesevä henkilö noudattaa näitä sääntöjä, tartuntojen leviämisen estämiseksi. Vastuuhenkilöiden on myös määritettävä prosessit ja menettelyt, joita tarvitaan sääntöjen sekä käytäntöjen noudattamisen turvaamiseksi.
- Työvaatteiden päällä on käytettävä suojavaatetusta hoidon ja hoitotoimenpiteiden aikana, jos on vaara, että työvaatteet voivat olla saastuneet suoran kosketuksen kautta ihmisen, hänen ruumiin nesteiden tai muun biologisen materiaalin (esim. iho ja ihon fragmentit) kanssa.
Työvaatteiden ulkoasusta ei ole erityisiä sääntöjä värin, logon tai muun kuvion suhteen. Ryhmäasumisessa on tärkeää, että työvaatteet eivät luo asukkaille paikasta institutionaalista tunnetta. Niin kauan, kuin vaatteissa on lyhyet hihat ja, että sekä ylä- että alaosat voidaan pestä puhtaina, voit työvaatteina käyttää myös farkkuja ja t-paitoja.